Sztuczna inteligencja poprawia smak piwa. Belgijscy naukowcy zachwyceni

Sztuczna inteligencja poprawia smak piwa. Belgijscy naukowcy zachwyceni

Piwa belgijskie od dawna cieszą się popularnością wśród koneserów na całym świecie, jednak grupa naukowców postanowiła przekonać się, czy można je jeszcze udoskonalić przy pomocy uczenia maszynowego.

W badaniu przeprowadzonym przez Michiela Schreursa, doktoranta z Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) we Flandrii, naukowcy postanowili pomóc w opracowaniu nowych smaków zarówno piw alkoholowych, jak i bezalkoholowych, które przypadną do gustu szerszej grupie konsumentów. Zrozumienie związku między składem chemicznym piwa a jego smakiem jest zadaniem trudnym. Większość dotychczasowych metod opiera się na próbach i błędach oraz na badaniach konsumenckich.

Naukowcy uważają, że wyniki mogą ulepszyć opracowywanie receptur żywności i napojów.

Belgijski zespół naukowców udokumentował 200 właściwości chemicznych 250 różnych komercyjnych belgijskich piw, reprezentujących 22 różne style, takie jak piwa Blond czy Tripel. Następnie, korzystając z internetowej bazy danych recenzji piw RateBeer, powiązali 180 000 opisów sensorycznych ze znanymi składami chemicznymi. Dodatkowo, wykorzystali dane profilowe zebrane od przeszkolonego panelu degustacyjnego, składającego się z 16 osób. Na podstawie zebranych danych, zespół naukowców wytrenował modele uczenia maszynowego, aby móc korelować i przewidywać smak piwa w zależności od profilu chemicznego, a także w odniesieniu do akceptacji konsumentów.

Według artykułu opublikowanego w Nature Communications, model uczenia maszynowego zdobył ogólne uznanie wśród przeszkolonych panelistów podczas degustacji w ciemno. „Aromat piwa to złożona mieszanka związków aromatycznych” – powiedział Schreurs. „Nie da się przewidzieć, jak dobre będzie piwo, mierząc jeden lub kilka składników. Naprawdę potrzebujemy mocy obliczeniowej komputerów”.

Autorzy artykułu sugerują, że to narzędzie może znaleźć zastosowanie nie tylko w piwowarstwie, ale również w poprawie kontroli jakości i opracowywaniu receptur różnych rodzajów żywności i napojów, co przyczyniłoby się do skuteczniejszego zaspokajania potrzeb konsumentów. Jednakże badanie skoncentrowało się wyłącznie na belgijskich piwach.

Korespondent Kevin Verstrepen, profesor z belgijskiego uniwersytetu KU Leuven, podkreślił, że jednym z głównych celów jest obecnie pomoc w produkcji lepszego piwa bezalkoholowego. „Dzięki naszemu modelowi udało nam się już stworzyć koktajl naturalnych związków aromatycznych naśladujących smak i zapach alkoholu, bez ryzyka kaca” – wyjaśnił w oświadczeniu.

Obserwuj nas w Google News

Pokaż / Dodaj komentarze do: Sztuczna inteligencja poprawia smak piwa. Belgijscy naukowcy zachwyceni

 0