Usunąłeś zdjęcie z komputera? Windows 11 może zachować sobie kopię


Usunąłeś zdjęcie z komputera? Windows 11 może zachować sobie kopię

Usunięcie zdjęcia z komputera nie zawsze oznacza, że każda jego pozostałość znika z systemu. W Windows 11 Eksplorator plików korzysta z pamięci podręcznej miniatur, która może przechowywać małe podglądy obrazów nawet po skasowaniu oryginalnych plików.

Temat ponownie zrobił się głośny po eksperymencie przeprowadzonym pod koniec września. Trzy zdjęcia zostały pobrane, otwarte, a następnie usunięte. Mimo tego odpowiadające im wpisy w pamięci podręcznej nadal były dostępne po ponownym uruchomieniu komputera.

System Windows 11 może zachowywać małe obrazy podglądu zdjęć nawet po usunięciu oryginalnych plików. Jeden z użytkowników X alarmuje, że Windows 11 przechowuje minuatury „każdego zdjęcia, które kiedykolwiek usunięto”.

Aby zobazować problem, użytkownik pobrał trzy obrazy, które następnie zostały otworzone w przeglądarce i usunięte 27 września. Pliki pamięci podręcznej miniatur nadal wskazywały datę modyfikacji 17 września, a ponowne uruchomienie nic nie zmieniło. Obrazy wciąż pozostał na dysku.

Windows przechowuje miniatury osobno

Pamięć podręczna znajduje się w każdym profilu użytkownika w %LocalAppData%\Microsoft\Windows\Explorer, w plikach bazy danych o nazwie thumbcache_*.db. Przykładami są thumbcache_32.db i thumbcache_256.db, a dokładny zestaw plików różni się w zależności od wersji systemu Windows. Pamięć podręczna przechowuje również podglądy filmów i niektórych dokumentów.

W systemie Windows Vista wprowadzono współdzieloną pamięć podręczną, która zastąpiła pliki Thumbs.db dla poszczególnych folderów w systemie Windows XP. Gdy Eksplorator plików lub inna aplikacja poprosi o miniaturę, która nie jest jeszcze w pamięci podręcznej, system Windows wyodrębnia ją z pliku źródłowego i zapisuje. Zapisana kopia jest oddzielona od pliku ze zdjęciem.

Usunięte zdjęcie może zostać jako mała kopia

Specjaliści od kryminalistyki używają narzędzi takich jak Thumbcache Viewer, narzędzie open source, do wyodrębniania obrazów z baz danych pamięci podręcznej po usunięciu plików źródłowych. Narzędzie pobiera tylko miniatury, ale to w większości przypadków wystarcza.

Dokumentacja firmy Microsoft  zaleca wyłączenie buforowanie miniatur na współdzielonych stacjach roboczych i komputerach firmowych, gdzie bezpieczeństwo jest priorytetem, ponieważ „pamięć podręczna miniatur może być odczytana przez wszystkich”. Ustawienie to znajduje się w Edytorze zasad grupy w systemach Windows 11 Pro, Enterprise i Education, w obszarze Konfiguracja użytkownika > Szablony administracyjne > Składniki systemu Windows > Eksplorator plików. W systemie Windows 11 Home najbardziej zbliżoną opcją jest ustawienie Eksploratora plików „Zawsze pokazuj ikony, nigdy miniatury” , które uniemożliwia Eksploratorowi generowanie podglądów.

Można wyczyścić pamięć podręczną

Użytkownicy mogą wyczyścić pamięć podręczną za pomocą narzędzia Oczyszczanie dysku, uruchamianego przez CleanMgr: wybierz dysk Windows, zaznacz Miniatury i wybierz Usuń pliki. System Windows odbudowuje pamięć podręczną podczas przeglądania folderów. Pliki bazy danych można również usunąć ręcznie.

Spodobało Ci się? Podziel się ze znajomymi!

Pokaż / Dodaj komentarze do:

Usunąłeś zdjęcie z komputera? Windows 11 może zachować sobie kopię
 0